Soğuk Pres Sıkım Nedir?

Presleme tekniği genel olarak katı ve sıvı fazlardan oluşan bir materyaldeki sıvı fazın sızdırılmasında yararlanılan en eski tekniktir ve basınç altında filtrasyon olarak da tanımlanabilir. Bu tekniğin temelini hammaddedeki yağın basınç altında tohum dışına sızdırılması oluşturmaktadır. Üretim tekniği açısından ele alındığında, yağlı tohum hammaddesinin içerisindeki yabancı maddeler temizlendikten sonra yüksek derecelerde ısıya maruz kalmadan preslerde sıkım işlemi gerçekleşmektedir. Daha sonrasında  basit bir filtreleme işlemi yapılarak yağlar satışa hazır hale getirilmektedir. Soğuk pres tekniği ile elde edilen yağlar, proses süresince yüksek derecede ısıl işleme maruz kalmamaları (40–50 °C), hammaddeden yağın çıkarılması sırasında solvent kullanılmaması ve konvansiyonel yağ üretiminde rafinasyon aşamaları süresince yağdan kısmen uzaklaşan doğal antioksidanlar, fosfatidler, serebrosidler, karotenoidler ve fitosteroller gibi bazı maddeleri daha yüksek oranlarda içerdiklerinden dolayı besleyici değer açısından ön plana çıkmaktadırlar.

Susam Yağı Ne İçin Kullanılır?

Cildi nemlendirmek, beslemek ve sakinleştirmek için kullanılır.

Susam Yağı Neye Fayda Sağlar?

İçeriğinde barındırdığı dengeli orandaki oleik asit ve linoleik asit ile vücutta sayısız metabolizma süreçlerine destek sağlar. Yağda bulunan fitokimyasalla, sesamol, sesamolin eklem ve kas ağrılarının giderilmesine yardımcı olurken, hücrelerinde erken yaşlanmasını engellemeyi sağlar.

Susam Yağı Nasıl Elde Edilir?

İnsanlığın en eski yağ bitkisi olduğu tahmin edilen susam, tohumlarının soğuk sıkım yöntemiyle sıkılmasından elde edilir. La Vie Ancienne susam yağı soğuk sıkım işlemi yapılırken 20-22 dereceyi geçmeden elde edilir.

Susam Yağı İyi Geldiği Alanlar Nelerdir?

Yağın (Snehan) Hintlilerde diğer adı da armağandır. Vücuda her sabah susam yağı yapılan 3-5 dakikalık masaj bedensel ve ruhsal açıdan bedene güç vermeye yardımcı olur.

Susam Yağının Saça ve Kepeğe Faydaları?

Susam yağı saça faydaları ile de sıkça tercih edilir. 100 ml susam yağı içerisinde ekleyeceğiniz 10 damla Lavanta yağı ile saç derisine masaj yapabilirsiniz. Bu uygulama kepek oluşumunu engellemede size yardımcı olurken, saç derisini yumuşatır ve saç köklerini besler. Ayrıca susam yağının kuruluk kaynaklı kaşıntıyı giderdiği de bilinmektedir. Eşit oranda karıştırarak kökten uca tüm saç tellerinize uygulayabileceğiniz susam, argan ve jojoba yağları ile muhteşem ve %100 doğal bir saç bakım losyonu oluşturabilirsiniz. Bu saç bakım losyonu, saçların kütikül katmanını sararak doğal bir bariyer oluşturarak kolay taranan, canlı ve sağlıklı saçlara kavuşmanıza yardımcı olacaktır. Yağlı ve kepekli saçlar için susam yağı ve adaçayı yağı karışımı da tercih edebileceğiniz diğer doğal karışımlar arasındadır.

Susam yağı saça nasıl uygulanır sorusunun cevabı çok basit. Temiz saça ihtiyacınıza uygun olarak hazırladığını susam yağı karışımını dipten uca kadar uygulayın. Parmak uçları için saç derisine masaj yapmayı unutmayın. Böylece yağ cilt tarafından daha hızlı ve etkili emilirken kan dolaşımını desteklemiş olursunuz. Kırık saç uçları için bir miktar yağı uç bölgelerine avuç içi ile uygulayıp 45 dakika bekletebilirsiniz. Bu uygulama sonrasında aşındırıcı yüzey aktif içermeyen doğal içerikli bakım şampuanı ile saçınızı durulayabilirsiniz. Bu rutini her yıkama sonrası uygulayabilir, daha canlı ve sağlıklı saçlara sahip olabilirsiniz.

Susam Yağınım Kullanım Miktarı Bölgesel Olarak Nasıl Olmalıdır?

Susam yağı dâhilen (ağız yoluyla) kullanılabilir, diğer markalar için besin değeri tablosuna ve izinlerine dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Cilt bakımında yüz bölgesine 3-4 damla, vücut masaj yağı olarak haricen kullanım için; uygulanacak bölgeye 10-20 damla damlatılarak masaj yapılarak uygulanır.

Saç bakımı; şampuan ve saç kremi içerisine her 100 ml.’ye 10-20 damla eklenerek kullanılır.

Susam Yağının Ayurveda Bilimindeki Önemi Nedir? 

Ayuverdaya baktığımızda susam yağının çok önemli bir yeri olduğunu görürüz. Özellikle abyanga masajında (ayurveda da oldukça kullanılan bir masajdır) bedenin 100 noktası yani marmalarına (enerji noktaları) uygulanır. Bu masajın bedendeki enerji akışını hızlandırıp vücuttan kirliliği attığına inanılır. Özellikle kış aylarında ısıtıcı etkisinden dolayı Vata doshayı dengeler. Bedeni ısıtır, nemlendirir ve sinir sisteminin sakinleşmesine yardımcı olur.

Ayrıca sabahları oil-pulling dediğimiz yağ çekme işlemi içinde kullanabilirsiniz. Her gün düzenli olarak yapılan 10 dakikalık bir yağ çekme uygulaması dişlerin ve diş etlerinin güçlenmesine yardımcı olur.

Susam Yağı İçin Kullanım Önerileri:

Güçlü bir nemlendirici özelliği vardır ve kuru ciltler için kurtarıcıdır. Foto kimyasalları ağır metal iyonları ile birleşebilir, böylece bedende de atılmasına yardımcı olur. Bu sayede erken cilt yaşlanması, kas ve eklem ağrılarının giderilmesini destekler.

Uyarı: Normal oda sıcaklığında, kuru ve mutlaka ışık görmeyen yerde saklayınız. Üretimi itibari ile 24 ay boyunca taze kalan ürün açılması ile birlikte 12 ay içinde tüketilmelidir.